Eines de l'usuari

Eines del lloc


ca:mostoles:indice
Traduccions d'aquesta pàgina:

Mesures per a un Móstoles post-petroli

Móstoles en Transición 2015 és una proposta de treball oberta per desenvolupar col·lectivament una Iniciativa en Transició al municipi de Móstoles de cara a l'any 2015 .

Les Iniciatives Transició són un ampli conjunt de respostes col·lectives, organitzades des de les comunitats locals, que volen enfrontar amb originalitat i actitud positiva les greus problemàtiques que s'albiren a l'horitzó de les properes dècades: especialment el canvi climàtic, la fi de l'energia barata (pic del petroli ) i les greus conseqüències socioeconòmiques d'aquests problemes .

A aquest marc d'acció col·lectiva, que ens sembla molt interessant, l'Institut de Transició Rompe el Circulo li afegeix elements que volen superar els punts febles del moviment Ciutats en Transició: no només volem promoure una transició com la que s'està donant en molts llocs del món, sinó que volem fer-ho donant-li un enfocament anticapitalista .

Creiem que per emprendre canvis socials fonamentals no ens queda massa temps.

La iniciativa Móstoles en Transició 2015 és un punt de trobada de projectes autònoms en el qual cada un d'ells, des del seu angle, treballa per una transformació gradual del nostre sistema social construint alternatives. Tots els projectes es beneficien de la cohesió que dóna la Iniciativa en Transició com a relat compartit i com a projecte aglutinador .

Per veure el document de treball explicatiu prem aquí :

Document base Móstoles en Transición 2015 (PDF)

Després d'un procés intens d'estudi i reflexió, hem dissenyat un Móstoles futur amb 22 projectes de transició implantats, l'existència suposaria haver fet passos enormes per començar a organitzar la vida des de principis no capitalistes, i un canvi fonamental en la vida quotidiana dels mostolenys i les mostolenyes .

Qualsevol d'aquests 22 projectes no són quimeres. Són realitats viables que ja estan en marxa en molts llocs del món. L'interessant seria poder unir-los tots en un lloc com Móstoles i que Móstoles servís d'exemple que multipliqués el procés en altres ciutats semblants.

Aquests 22 projectes es classifiquen en quatre eixos de treball. Clica per veure :

Notes

Durant tot el 2015, des de l'Institut de Transició Trenca el Cercle i la candidatura ciutadana d'unitat popular GUANYAR Móstoles hem treballat junts en dissenyar les estratègies que facin possible el pla Móstoles, Ciutat en Transició.

Fruit d'aquesta col·laboració, i de l'esforç dels regidors d'aquesta formació, als quals volem agrair la seva laboriosa dedicació a les ingrates tasques que han hagut d'assumir, el passat dijous 26 de novembre va ser aprovada, per unanimitat, una moció municipal per sumar a Móstoles al moviment de ciutats en transició.

Aquesta moció suposa el compromís explícit per part de tots els grups municipals a:

Realitzar en futur una declaració institucional que incorpori a Móstoles a alguna de les xarxes emergents que a nivell internacional estan cohesionant aquestes experiències i traduir aquest compromís en fets, amb el desenvolupament d'un projecte pilot en col·laboració amb els actors que, des de la societat civil, vénen impulsant el pla Móstoles, Ciutat en Transició. Sabem que és només un petit pas, potser ni tan sols sigui el més important, però és un pas que ens permet generar un marc d'acció que, en el pla institucional, possibiliti desenvolupaments posteriors amb una dimensió molt més pràctica: canvis palpables en la vida quotidiana dels mostoleños i les mostoleñas, que facilitin una vida bona, a l'abast de totes i tots, en un planeta finit.

Des de l'Institut de Transició Trenca el Cercle començarem per intentar traduir el compromís institucional en una ambiciosa xarxa d'horts urbans combinada amb un potent programa d'intervenció pedagògica en centres educatius, i confiem en anar sumant a la iniciativa la resta dels 22 projectes dissenyats en coordinació amb altres moviments socials, amb l'objectiu d'implementar a Móstoles un procés de transició integral.

La nostra activitat seguirà, però, sent independent de les institucions perquè sabem que la política institucional és un camp minat per a la transformació social. No pequem d'ingenuïtat, i una moció pot convertir-se en paper mullat si no ve emparada per tot un esforç extern, realitzat des de l'autoorganització i autogestió. Però sabem, per experiència pròpia, que l'autogestió també té límits. Necessàriament, un procés de transició ha de ser un procés d'experimentació amb estratègies duals: un peu dins dels ajuntaments i deu peus als carrers, a les comunitats, en la construcció des de sota de les alternatives i les utopies concretes.

Considerem que la declaració de Móstoles com a ciutat en transició és una fita important i il·lusionant, parlem d'una gran ciutat (200.000 habitants), a 17 km del centre de Madrid, però amb un ambient social de poble, amb una àmplia superfície sense urbanitzar, una agricultura periurbana encara viva i un teixit social rebel que porta molts anys mostrant múscul transformador. A més, Móstoles posseeix un enorme potencial de contagi, en estar situada al cinturó roig de Madrid, un espai urbà que aglutina un milió de persones de similars característiques socials, culturals i urbanístiques. Confiem que l'èxit d'un procés de transició a Móstoles pugui estendre a tot un espai sociològic que té un pes important en l'esdevenir futur del nostre país. L'objectiu és enorme, i escapa sens dubte a les nostres possibilitats actuals, però aquesta, com tota gran aventura, té començaments humils.

ca/mostoles/indice.txt · Darrera modificació: 2017/02/02 16:57 per argelaguerentransicio

Municipios pospetroleo